Istoric

Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” primul creat în judeţul Dâmboviţa în epoca modernă - este continuatorul firesc al formelor de învăţământ mediu existente în Târgovişte în perioada feudală. Epoca de eflorescenţă spirituală, care cuprinde secolul al XVII-lea, începând cu domnia lui Matei Basarab şi sfârşind cu cea a lui Constantin Brâncoveanu, a consacrat Târgoviştea ca primul centru cultural al Ţării Româneşti..

Din 3.10.1874 se înfiinţează Gimnaziul de băieţi din Târgovişte care a funcţionat cu o clasă de elevi. In 1915 s-a aprobat funcţionarea clasei a V-a pentru cursul superior cu 49 elevi înscrişi. In 1918 se menţionează împărţirea pe secţii – reală şi modernă, începând cu clasa a V-a. Apare pentru prima oară denumirea “Liceul Ienăchiţă Văcărescu”.

L a 1 noiembrie 1944 au început cursurile în localurile şcolilor primare nr. 1 fete şi nr. 2 băieţi, întrucât în clădirea liceului funcţiona un spital, care şi-a încetat activitatea la 12 iulie 1945.

După război denumirea liceului este înlocuită cu “Liceul de băieţi “Nicolae Bălcescu” nr. 3. Liceul a funcţionat ca şcoală medie de 11 ani între 1948-1953, iar între 1953-1957 ca şcoală medie de 10 ani (în anul 1954 au terminat două promoţii - una cu 11 clase şi alta cu 10 clase). Examenul de absolvire se numea de “maturitate”, cu susţinerea probelor orale la toate obiectele de studiu din clasa terminală. De asemenea, aceste promoţii au avut parte de examene de promovare după fiecare an de studiu, la toate obiectele de învăţământ, începând cu clasa a V-a elementară.

In perioada 1951-1952 – în liceu se înfiinţează cursurile serale pentru oamenii muncii din producţie. Durata cursurilor era mai mare cu un an faţă de cele de zi. De asemenea, iau fiinţă cursurile fără frecventa, cu două sesiuni de examene – scris şi oral, pentru fiecare an de studiu cu profilele: lăcătuşerie, mecanică, tâmplărie, electrotehnică, strungărie, iar pentru secţia umanistă: confecţii-croitorie, gospodărie-menaj. In perioada 1957-1965 – se revine la învăţământul de 11 ani de studiu.

In 1970 – se revine la vechea denumire a liceului “Ienăchiţă Văcărescu”, prin Hotărâre a Consiliului de Stat.

In 1999 – prin Hotărâre a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Liceul teoretic “Ienăchiţă Văcărescu” se transformă în COLEGIUL NAŢIONAL “IENĂCHIŢĂ VĂCĂRESCU”, cu sediul în municipiul Târgovişte, Calea Domnească, nr. 235.

Galerie foto

Harta

Târgovişte este municipiu, resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Dambovita, regiunea Sud-Muntenia, România.

Contact

Colegiul National Ienachita Vacarescu se afla in localitatea Targoviste, judetul Dambovita

Strada: Calea Domneasca nr. 235
Telefon: +40-210-966
FAX: +40-210-966
E-mail: colegiul@ienachita.com